use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Obiloviny jsou základem zdravého a vyváženého jídelníčku. Ať už jde o běžně známou pšenici, oves, ječmen či rýži, nebo celou bohatou paletu netradičních obilovin, na kterou obvykle ve svém jídelníčku zapomínáme. Rychlých a chutných receptů z nejrůznějších obilovin je spousta, stačí hledat inspiraci.

Nepostradatelný zdroj sacharidů

Obiloviny jsou zdrojem zejména komplexních sacharidů. „Ty by v jídelníčku měly tvořit 50 až 55 procent celkového energetického příjmu. Jsou významným zdrojem energie. Pokud jde o obiloviny celozrnné, získává z nich organismus i spektrum vitaminů, minerálních látek a vlákniny,“ uvádí nutriční terapeutka Mgr. Zuzana Douchová.

„Nedostatek sacharidů se projevuje únavou, přecitlivělostí i zhoršenou koncentrací. Také způsobuje výkyvy hladiny krevního cukru. Člověk má pak neustálou potřebu něco uzobávat a večer může trpět vlčím hladem. Dlouhodobý nedostatek sacharidů má za následek zhoršené zvládání stresu a dokonce může mít vliv i na rozvoj deprese,“ vysvětluje terapeutka.

Ječmen, oves nebo žito, obsahují také betaglukany, které mají schopnost zvyšovat celkovou obranyschopnost organismu. Působí protivirově i antibakteriálně. Studie jim dokonce připisují určité protinádorové účinky.

Složení obilovin

  • Sacharidy (55 až 80 % – jsou zdrojem energie, jeden gram dodá tělu 17 kJ.
  • Bílkoviny (10 až 12 %) – nejsou však plnohodnotné, a proto je důležité je kombinovat i s jinými zdroji, například s luštěninami.
  • Vláknina (3 až 10 %) – ta je obsažena v obalových vrstvách zrna, proto je doporučována konzumace celozrnných výrobků.
  • Tuk (1 až 6 %) – nejvíce se soustředí do klíčku. Tuk obilovin obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny a také množství vitaminu E, který působí jako antioxidant.
  • Vitaminy a minerální látky (1,5 až 2 %) – největší množství jich je opět v obalových vrstvách zrna, které se při výrobě bílé mouky odstraňují.
  • Voda (14 až 15 %)

Od nejznámějších po zapomenuté

Pšenice

 

Často bývá zatracována, není k tomu však důvod. Je ale pravdou, že škála obilovin by měla zahrnovat více celozrnných. V minulosti byl běžný chléb jen čistě žitný, dnes je poměr obilovin na chlebovou mouku spíše pšenično-žitný. Vyrábí se z ní většina těstovin i bulgur či kuskus.

Nutriční hodnoty: bílkoviny 12 g, sacharidy 70 g, tuky 2 g, vláknina 12 g

Žito

Proti pšenici má vyšší podíl rozpustné vlákniny, která zpomaluje trávení. Člověk nedostane tak rychle hlad. Brání kolísání hladiny cukru v krvi, což ocení zejména diabetici.

Nutriční hodnoty: bílkoviny 9 g, sacharidy 73 g, tuky 2 g, vláknina 13 g

Ječmen

 

Slouží k výrobě vloček a lupínků do snídaňových směsí, leštěním zrna se vyrábějí kroupy, používá se do kávových náhražek. Čtvrtina z celkové potravinářské produkce se zpracovává na slad pro výrobu piva, whisky a vodky.

Nutriční hodnoty: bílkoviny 10 g, sacharidy 71 g, tuky 2 g, vláknina 13 g

Oves

 

Nejznámějším výrobkem z ovsa jsou ovesné vločky. Obsahuje významné množství betaglukanů.

Nutriční hodnoty: bílkoviny 12 g, sacharidy 66 g, tuky 6 g, vláknina 7 g

Kukuřice

 

Jde o bezlepkovou obilovinu, je tedy vhodná pro celiatiky.

Nutriční hodnoty: bílkoviny 9 g, sacharidy 74 g, tuky 4,7 g, vláknina 4 g

Rýže

 

Nejčastěji se konzumuje bílá rýže, i u ní však platí, že hodnotnější je verze natural, tedy celozrnná.

Nutriční hodnoty: bílkoviny 8,5 g, sacharidy 79 g, tuky 1,2 g, vláknina 2 g

Jáhly

 

Patří mezi bezlepkové obiloviny. Žluté kuličky vznikají loupáním prosa.

Nutriční hodnoty: bílkoviny 11 g, sacharidy 73 g, tuky 4 g, vláknina 8,5 g

Pohanka

 

Dá se připravit jako příloha k hlavnímu jídlu, skvělá je na snídaňovou kaši a pohankové vločky jsou výborné do jogurtu. Obsahuje rutin, který odporuje vstřebávání vitaminu C v organismu. Ten pomáhá udržovat pevné a pružné cévy. Patří mezi bezlepkové potraviny.

Nutriční hodnoty: bílkoviny 10 g, sacharidy 74 g, tuky 2 g, vláknina 12 g

Quinoa

 

Jinak také merlík čilský. Konzumují se semena, která neobsahují lepek. Může sloužit k výrobě mouky, vařená semena jsou netradiční přílohou a zajímavé jsou z nich vegetariánské pomazánky.

Nutriční hodnoty: bílkoviny 13,4 g, sacharidy 70 g, tuky 5 g, vláknina 10 g

Čirok

Bílé či červené obilky s tmavou tečkou jsou bezlepkové. Používá se na výrobu mouky, ale zrno je možné vařit podobně jako rýži.

Nutriční hodnoty: bílkoviny 10,8 g, sacharidy 71 g, tuky 3,4 g, vláknina 8 g

Amarant

Po kukuřici a fazolích byl třetí nejdůležitější plodinou Inků a Aztéků. Je bezlepkový.

Nutriční hodnoty: bílkoviny 13 g, sacharidy 65 g, tuky 7 g, vláknina 6 g

Slzovka

 

Objevuje se i pod názvem Jobovy slzy, protože semena tvarem slzy připomínají. Je bezlepková. Nejčastěji se používá jako příloha nebo na přípravu kaší. Tradiční čínská medicína ji využívá vařenou včetně odvaru, ale i praženou.

Nutriční hodnoty: bílkoviny 14 g, sacharidy 59 g, tuky 6 g, vláknina 14 g

Teff

 

Semena miličky habešské. U nás se nejčastěji používají na výrobu vloček a mouky. Snadno se z nich připravují snídaňové kaše.

Nutriční hodnoty: bílkoviny 13 g, sacharidy 73 g, tuky 2,5 g, vláknina 9 g

Žitovec

Jinak také tritikále, obilovina, která vznikla křížením žita a pšenice. Nejčastěji se využívá na výrobu chlebové mouky.

Nutriční hodnoty: bílkoviny 7 g, sacharidy 48 g, tuky 1 g, vláknina 5 g