use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Rostlinné alternativy k masu jsou v dnešní době na vzestupu. Kromě etické a ekologické motivace se dostávají na výsluní i díky svým výživovým hodnotám – jsou bohaté na vlákninu, komplexní sacharidy a bílkoviny. Navíc jsou opravdu chutné.

Za vším hledej luštěniny

Většina rostlinných burgerů se vyrábí z luštěnin. Červená i černá čočka, cizrna, fazole a hrách jsou výborným zdrojem vlákniny i bílkovin. Ve 100 gramech vařených luštěnin přijmeme 3–8 g vlákniny, obsah bílkovin se pohybuje kolem 8 g. Ve výrobcích ze sóji jako je tofu či tempeh je obsah bílkovin vyšší, až do 18 g na 100 g výrobku. Kromě bílkovin vás možná přesvědčí nízká energetická hodnota daná relativně nízkým obsahem sacharidů. Jde o sacharidy komplexní, pro tělo tedy vhodný zdroj energie. Glykemický index je u luštěnin nízký, kolem 30. Nespornou výhodou luštěnin je především nízký obsah nasycených mastných kyselin. Kromě vašeho žaludku tak rostlinný burger potěší i vaše srdce a cévy.

Na nerozeznání od masa

Na trhu se objevují i rostlinné produkty, které jsou od masových výrobků senzoricky k nerozeznání. Vyrábějí se z hrachového proteinu, který zajišťuje 18 g bílkovin ve 100 g výrobku. Určitě je vyzkoušejte a otestujte své smysly.

Kombinujte do sytosti

 

Na rozdíl od většiny živočišných zdrojů neobsahují ty rostlinné celé spektrum esenciálních aminokyselin. Stačí si ovšem osvojit jednoduché zásady kombinování jednotlivých rostlinných potravin a tělo tak získá všechny potřebné aminokyseliny.

Například u luštěnin málo zastoupenou aminokyselinou methionin. Najdeme ho však v obilovinách, ořeších a semínkách. Nabízejí se tedy dvě možnosti: buď do luštěninového základu burgeru přidáme lněná semínka či pomleté ořechy, anebo během dne zkonzumujeme dostatečné množství obilovin, zeleniny, ořechů a semen. Jídelníček založený na rostlinné stravě by měl být pestrý, aby nedocházelo k deficitům.

Snadná domácí příprava 

Rozmixovanou směs uvařených luštěnin či tofu, můžeme doplnit rozmělněnými bylinkami, nastrouhanou červenou řepou či jinou kořenovou zeleninou. Ze směsi vyrobíme placičky, které upečeme v troubě, případně na malém množství rostlinného oleje na pánvi. Housku na burger můžeme pomazat sojanézou či jiným rostlinným dipem (výborný je například dip z pečených paprik) anebo malým množstvím kvalitního 100% rostlinného margarínu (např. Flora Original či Flora Light), obložit listovým salátem, rajčetem a okurkou. Přidáme opečený burger, přiklopíme druhou půlkou housky a necháme si chutnat.

Rostlinné burgery jsou součástí zdravého jídelníčku

Veganské, ale i ty běžné restaurace čím dál víc zařazují do své nabídky právě rostlinné burgery – to koneckonců vypovídá o jejich oblíbenosti. Díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému množství nasycených mastných kyselin mohou být chutnou součástí prevence proti kardiovaskulárním chorobám i obezitě.