use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Je opravdu možné žít zdravě, mít vyvážený plnohodnotný jídelníček složený z rostlinné stravy a ještě při tom zhubnout?

Vegetariáni a vegani bývají štíhlejší

Při přechodu na výhradně veganskou stravu zhubnut můžete. Ale rozhodně to není to jediné, co byste měli sledovat.

„Na druhou stranu je důležité uvědomit si i rizika, která pro organismus může znamenat jídelníček složený jen z rostlinných produktů, pokud není správně vyvážený. Nejde jen o to shodit nadbytečné kilogramy, ale zlepšit celkově zdravotní stav,“ upozorňuje nutriční terapeutka Mgr. Zuzana Douchová, odborná garantka programu Vím, co jím a piju.

Sice se po dlouhých letech třeba hravě dostanete do oblíbených džínsů, jenže vaše tělesná schránka může strádat. Výsledkem pak bývá řada potíží – únava, větší kazivost zubů, osteoporóza, srdečně-cévní onemocnění a další.

„Pokud se rozhodnete změnit životní styl a jíst rostlinnou stravou, proč ne. Mnoho lidí se následně cítí fyzicky zdravěji a také po psychické stránce vyrovnaněji a víc v pohodě. Na začátku si však nastudujte odbornou literaturu a nejlépe se i poraďte s odborníkem o výživě. Nechte si sestavit jídelníček a případně doporučit, jaké suplementy je vhodné užívat. Je třeba mít nejen dostatečný energetický příjem, ale i dostatek všech potřebných nutričních látek,“ upozorňuje Zuzana Douchová.

Nezapomínejte na alternativy

 

Po rozhodnutí nejíst maso, mléčné výroky a další živočišné produkty, je nelze z jídelníčku jen tak vyškrtnout a jinak pokračovat ve stejných kolejích. Je třeba nutriční látky, které jsme z nich získávali, nahradit pomocí alternativních potravin.

Maso je zdrojem bílkovin, minerálních látek, vitaminů, tuků. Jeho alternativu představují luštěniny: cizrna, hrách, fazole, čočka, sója, lupina či vikev.

„Bílkoviny obsažené v luštěninách však neobsahují všechny esenciální aminokyseliny v dostatečném množství a ve správném poměru. Esenciální znamená takové, které si organismus nedokáže sám vyrobit a musíme je přijímat stravou. Pokud budete luštěniny konzumovat v kombinaci s obilovinami, tělo z pokrmu získá všechny potřebné esenciální aminokyseliny. Upřednostňovány by měly být celozrnné obiloviny a výrobky z nich,“ vysvětluje nutriční terapeutka.

Náhražkou mléka mohou být v jídelníčku sójové, mandlové, rýžové či ovesné nápoje a z nich připravené zakysané náhrady jogurtu a smetany. „Tady je důležité říci, že rýžová a mandlová mléka obsahují méně bílkovin, je proto vhodné obohacovat je rostlinným proteinem. Například sójovým,“ radí Zuzana Douchová.

Pokud se rozhodnete z jídelníčku vyškrtnout i sýry, zařaďte místo nich tofu, případně ořechové pasty. V nabídce specializovaných obchodů jsou i rostlinné sýry připravené z kokosového mléka a škrobu.

100% rostlinné tuky

 

Tuky by měly tvořit průměrně 30 procent jídelníčku, nahradit musíme i máslo, sádlo a tuk běžně přijímaný skrytě v mase a mléčných výrobcích. „Jasnou volbou jsou 100% rostlinné margaríny a rostlinné oleje. Zejména na potřebné omega 3 mastné kyseliny jsou bohaté lněný, sezamový, řepkový a olej z vlašských ořechů,“ uvádí nutriční terapeutka.

Když hubnout, tak zdravě

 

Hubnutí by nemnělo být jedinou motivací pro změnu vašeho jídelníčku. Zařazení více rostlinné stravy vám může přinést mnoho výhod, ale jen v případě, že kromě kalorií budete myslet také na pestrost a výživovou hodnotu vaší stravy.