Ideální snídaně?
Snídaně by měla tvořit asi 20 % celkové denní energie. Důležité je v ní zastoupení tří hlavních živin – sacharidů, bílkovin a tuků. Sacharidy najdeme v celozrnném pečivu, müsli, ovoci a ve vločkách. Pro bílkoviny sáhneme třeba po luštěninových pomazánkách. Tuky jsou schované v ořeších, nejrůznějších semínkách, kvalitním 100% rostlinném margarínu. Pokud možno, rozhodně snídejte vsedě. Jaký začátek, takový celý den. Přece nechcete jenom spěchat.
S pomazánkami jde ráno hladce
„Vyvážená rostlinná snídaně může mít různou podobu – např. žitný knäckebrot nebo kváskový chleba s hummusem a zeleninou. Při přípravě rostlinných pomazánek můžeme využít i malé množství kvalitního rostlinného margarínu (např. Flora Original či Flora Light). Aby byla pomazánka dobrým zdrojem bílkovin, měla by obsahovat vařené luštěniny nebo tofu či tempeh. Další možností je také pomazánka z avokáda,“ doporučuje nutriční terapeutka Jitka Laštovičková, odborná garantka programu Vím, co jím.
Čerstvé ovoce pro čerstvou mysl
Chybou samozřejmě nebude, pokud si uděláte skvělý ovocný salát. Fantazii se zde meze nekladou. Pokud můžete, raději si kupujte sezonní čerstvé ovoce, ale i zamražené ovoce z léta může dobře posloužit v zimních měsících. „Vhodné jsou třeba citrusové plody, ve kterých je kromě dalších tělu prospěšných látek i velké množství vitaminu C.
Pokud vám saláty moc nejedou, zkuste smoothie nápoje, tedy rozmixovanou zeleninu či ovoce. Na smoothie jsou vhodné zejména jahody, borůvky, ale i banány. Možná vás to překvapí, ale kvůli velkému množství vitaminu B jsou skvělou přísadou i špenátové listy,“ doporučuje MUDr. Lucie Nováková. Pro lepší zasycení jej můžete doplnit sekanými čerstvými ořechy nebo semínky.
Ovesná klasika
„Ovesné vločky vám opravdu dodají energii na celé dopoledne. Obsahují složené sacharidy i vlákninu, a tak se z nich energie uvolňuje pomaleji. Pokud vám vločky nechutnají jen tak samotné, ochuťte si je třeba malým množstvím vanilkového cukru nebo skořicí. Přidat můžete samozřejmě i čerstvé ovoce,“ doporučuje lékařka.
Oves je bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, nadprůměrným obsahem B1, B2 a B6. Kromě toho obsahuje i množství kyseliny listové a pantothenové. Z minerálních látek obsahuje významné množství především manganu, hořčíku, zinku, fosforu, draslíku a železa. Zabraňuje vstřebávání cholesterolu ve střevech, čímž pomáhá snižovat jeho hladinu v krvi. Beta glukany obsažené v ovsu příznivě ovlivňují hladinu krevního cukru po jídle, což má význam především pro diabetiky. Zároveň napomáhají ke správnému fungování imunitního systému.
Jemné chuti pohanky neodoláte
Snídat můžete i tradiční středověkou potravinu – pohanku. Její jemně oříšková chuť vás jistě dostane. „Nutričně je velmi bohatou potravinou. Je zdrojem rutinu, který pomáhá posilovat naše cévy. Je bezlepková a je to velmi zdravá pseudoobilovina,“ potvrzuje její příznivé účinky MUDr. Nováková. Výhodou je, že ji nemusíme vařit. Stačí ji pouze namočit do vody a druhý den následně rozmixovat – vznikne vám tak chutná pohanková kaše. Možností na její ochucení je spousta. Skvěle chutná třeba s jablky a skořicí.
Co bychom měli ráno pít?
Zdravý start nového dne zajistíme i dostatečným pitným režimem. Káva není nějak zásadně na škodu a je pochopitelné, že jí většina z nás neodolá. „Pocit, kdy máme po vypití lahodné kávy spoustu energie, bohužel celkem rychle vyprchá. Řešením ale není vypít další dva šálky, ale zkusit po ránu konzumovat něco jiného. Jako ranní nápoj-budič skvěle poslouží například velká sklenice vlažné vody, do které vymačkáte šťávu z poloviny limetky či citronu. Doplní potřebnou hydrataci organismu a přidá vitamin C. Alespoň 250–300 ml nápoje napomůže hydrataci organismu,“ doporučuje lékařka MUDr. Lucie Nováková.