use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Ovoce, luštěniny, ale i některé druhy zeleniny mohou tvořit nečekaně výborný základ pro sladké pochoutky.

Skvělé dezerty s tajemstvím: avokádo, cizrna, tofu, fazole, řepa

K tomu, aby bylo možné vytvořit rostlinný dezert, je potřeba správné konzistence a především neutrální chuť základních ingrediencí, která je umožňuje ukrýt do jakéhokoli dezertu. Dochucovat pak lze ovocem, kořením nebo kakaem – a skvělá výživní pochoutka je na světě.

Avokádo a kakao se k sobě náramně hodí. Zralé avokádo rozmixujeme společně se dvěma lžičkami kakaa a zralým banánem a dostaneme báječný krém. Můžeme podávat s bobulovitým ovocem ve skleničce nebo použít do dortu.

Při přípravě brownies zkuste sáhnout po černých či červených fazolích. Krémovitá konzistence a skutečně neutrální chuť zajistí dobrý základ pečených dezertů. O dochucení se postará koření jako je skořice, hřebíček či kakao. Díky luštěninám přijmeme v dezertu bílkoviny i vlákninu, takže nás i víc zasytí.

Podobně lze použít do moučníků i strouhanou zeleninu jako je mrkev či červená řepa. Nejenže získáme krásná a zdravá přírodní barviva, ale také vyšší podíl vlákniny a příjemnou konzistenci.

Ingredience, s kterými to zvládnete

 

Největší výzvou u rostlinných dezertů bývá často náhrada vajec. Ale i s tím si už vegani vědí rady – z cizrnového nálevu je možné vyšlehat sníh stejné konzistence a neutrální chuti jako z bílků.

Při pečení veganských moučníků je skvělé používat kvalitní, 100% rostlinný tuk a zkoušet nejrůznější mouky, a to nejen z obilovin, ale také z hrachu či cizrny. Peče se z nich velmi dobře a moučník tak obohatíme o bílkovinu.

Bez hranic to nejde

 

Dezerty z rostlinných surovin jsou pro zdraví rozhodně lepší, než klasické sušenky či zákusky.

„Rostlinná strava obecně neobsahuje cholesterol. V ořeších a semenech jsou většinou zastoupeny zdravé tuky. Zelenina, ovoce a celozrnné mouky či vločky obsahují vlákninu, spoustu vitaminů a minerálních látek,“ jmenuje klady rostlinných dezertů Karolína Hlavatá.

To však neznamená, že je můžeme konzumovat bez hranic.

„Také z těchto pochoutek můžeme získat pořádnou porci energie. To, že je něco raw nebo bio, neznamená automaticky, že jde o nutričně vyvážené jídlo. Rozhodně bychom si měli dát pozor na energetickou hodnotu a sledovat i složení. Řada výrobků je bohatá na nasycené mastné kyseliny většinou z kokosového tuku. Obsahují i hodně cukru ze sušeného ovoce. Nejlepší jsou výrobky, které mají co nejjednodušší složení a měly by mít co nejnižší obsah nasycených mastných kyselin a cukru. Naopak by měly obsahovat bílkovinu a vlákninu,“ upozorňuje dietoložka.