Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Ovoce, luštěniny, ale i některé druhy zeleniny mohou tvořit nečekaně výborný základ pro sladké pochoutky.

Skvělé dezerty s tajemstvím: avokádo, cizrna, tofu, fazole, řepa

K tomu, aby bylo možné vytvořit rostlinný dezert, je potřeba správné konzistence a především neutrální chuť základních ingrediencí, která je umožňuje ukrýt do jakéhokoli dezertu. Dochucovat pak lze ovocem, kořením nebo kakaem – a skvělá výživní pochoutka je na světě.

Avokádo a kakao se k sobě náramně hodí. Zralé avokádo rozmixujeme společně se dvěma lžičkami kakaa a zralým banánem a dostaneme báječný krém. Můžeme podávat s bobulovitým ovocem ve skleničce nebo použít do dortu.

Při přípravě brownies zkuste sáhnout po černých či červených fazolích. Krémovitá konzistence a skutečně neutrální chuť zajistí dobrý základ pečených dezertů. O dochucení se postará koření jako je skořice, hřebíček či kakao. Díky luštěninám přijmeme v dezertu bílkoviny i vlákninu, takže nás i víc zasytí.

Podobně lze použít do moučníků i strouhanou zeleninu jako je mrkev či červená řepa. Nejenže získáme krásná a zdravá přírodní barviva, ale také vyšší podíl vlákniny a příjemnou konzistenci.

Ingredience, s kterými to zvládnete

 

Největší výzvou u rostlinných dezertů bývá často náhrada vajec. Ale i s tím si už vegani vědí rady – z cizrnového nálevu je možné vyšlehat sníh stejné konzistence a neutrální chuti jako z bílků.

Při pečení veganských moučníků je skvělé používat kvalitní, 100% rostlinný tuk a zkoušet nejrůznější mouky, a to nejen z obilovin, ale také z hrachu či cizrny. Peče se z nich velmi dobře a moučník tak obohatíme o bílkovinu.

Bez hranic to nejde

 

Dezerty z rostlinných surovin jsou pro zdraví rozhodně lepší, než klasické sušenky či zákusky.

„Rostlinná strava obecně neobsahuje cholesterol. V ořeších a semenech jsou většinou zastoupeny zdravé tuky. Zelenina, ovoce a celozrnné mouky či vločky obsahují vlákninu, spoustu vitaminů a minerálních látek,“ jmenuje klady rostlinných dezertů Karolína Hlavatá.

To však neznamená, že je můžeme konzumovat bez hranic.

„Také z těchto pochoutek můžeme získat pořádnou porci energie. To, že je něco raw nebo bio, neznamená automaticky, že jde o nutričně vyvážené jídlo. Rozhodně bychom si měli dát pozor na energetickou hodnotu a sledovat i složení. Řada výrobků je bohatá na nasycené mastné kyseliny většinou z kokosového tuku. Obsahují i hodně cukru ze sušeného ovoce. Nejlepší jsou výrobky, které mají co nejjednodušší složení a měly by mít co nejnižší obsah nasycených mastných kyselin a cukru. Naopak by měly obsahovat bílkovinu a vlákninu,“ upozorňuje dietoložka.