use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Avokádo je dnes in. Na těchto zelených plodech s velkou peckou skutečně něco je. Proč by toto ovoce v našem jídelníčku nemělo chybět?

Avokádo dává trávení zelenou

Asi vás nepřekvapí, že je plné prospěšných látek. „Najdeme v něm důležité vitaminy A, K, a E, které jsou rozpustné v tucích. Ostatně díky obsahu tuku a vlákniny se po konzumaci avokáda cítíme být sytí. Ve větším avokádu najdeme až 10 gramů vlákniny. Z toho 25 % připadá na vlákninu rozpustnou ve vodě, která slouží jako potrava pro tělu prospěšné bakterie ve střevech, a 75 % na vlákninu ve vodě nerozpustnou, tedy tu, která podporuje činnost střev. Říká se, že „kartáčuje“ střeva. Kromě trávení pomáhá avokádo i naší psychické pohodě, podporuje produkci serotoninu. Už víte, proč máte chuť se na svůj avokádový sendvič usmívat.

Tuky, které pomáhají hubnout

 

„Důležité je, že se v něm nachází velmi malé množství sodíku. To je moc dobré pro náš krevní tlak,“ doplňuje lékařka MUDr. Lucie Nováková s tím, že v avokádu najdeme také velké množství nenasycených mastných kyselin. „Oproti těm nasyceným snižují riziko vzniku srdečních onemocnění,“ říká lékařka. Velkou výhodou je, že nenasycené mastné tuky se neukládají do tělesných tuků, a pomáhají tak se spalováním. Pokud se snažíte zhubnout, nemělo by avokádo ve vašem jídelníčku chybět.

Pro těhulky i pro zdravé oči

Kromě toho v něm najdeme i množství železa, které ocení hlavně matky v těhotenství. „Pokud máte křeče, tak v tomto ovoci oceníte i obsah magnezia, které je tak skvělou prevencí před jejich výskytem. Avokádo obsahuje i antioxidanty. Studie potvrzují, že tyto látky podstatným způsobem zmírňují riziko vzniku šedého zákalu,“ potvrzuje lékařka.

Avokádo obsahuje i velké množství draslíku. „Obecně pak platí, že příjem draslíku pomáhá udržovat normální krevní tlak – proto je dobrou prevencí před infarktem, mozkovou příhodou či poškozením ledvin,“ uvádí MUDr. Lucie Nováková.

Univerzální hrdina v kuchyni

 

Díky tomu, že avokádo nemá výraznou chuť, můžete z něj vytvářet slané i sladké pokrmy. Výhodou je máslová konzistence, díky které se dá jednoduše namazat na chleba, rozmačkat a připravit si z něj třeba lahodné omáčky k tortillám, ale i zdravější domácí nutellu. Při pečení se dá použít jako náhražka vejce.

Avokádo je určené k rychlé konzumaci, pokrmy z něj proto skladujte v ledničce a zkonzumujte je nejpozději do dvou dní.

Jak si vybrat to pravé?

Zralé avokádo by mělo být na omak jen lehce měkké a pružné. Vyhněte se těm, co mají již vroubky a po zmáčknutí se vytvoří výrazné důlky. Test zralosti avokáda můžete udělat i pomocí stopky: pokud nejde odloupnout, je avokádo ještě nedozrálé. Pokud se odloupne lehce a dužina pod ní je nahnědlá či úplně hnědá, je avokádo přezrálé. Dobře zralé avokádo má pod stopkou dužinu pěkně zelenou, zelenožlutou nebo nažloutlou.

Všeho s mírou

 

Ani avokáda bychom ale neměli sníst neomezené množství. „V jednom avokádu můžeme najít až 320 kalorií a zároveň je v něm více než 20 gramů tuku. Pokud denně sníte třeba čtvrt až půl avokáda, nic se neděje. Konzumace celého ovoce během jednoho dne by vám ale mohla uškodit,“ upozorňuje lékařka. Samozřejmě, že jsme ale každý jiný a pro sportovce a lidi s fyzicky náročným zaměstnáním platí jiná doporučení. Pokud chcete mít jistotu toho, kolik můžete a nemůžete konzumovat právě vy, vždy doporučujeme navštívit odborníka, který vám vytvoří jídelníček na míru.