
o značce flora
Už více než 50 let se Flora v souladu s mottem „Dodat vitalitu do života lidí“ pohybuje na špičce vývoje rostlinných tuků a přizpůsobuje se nejnovějším doporučením a výzkumům v oblasti výživy.
Historie značky Flora (Becel)
Počátky rostlinných tuků připravených podle odborníků na výživu sahají do šedesátých let. V roce 1960 byl na trh uveden margarín s názvem Becel jako reakce na požadavek holandské lékařské komunity na zavedení rostlinného roztíratelného tuku, který by měl příznivé účinky na srdce. Název výrobku nebyl vybrán náhodně. Skrývá se v něm zkratka Blood Cholesterol Lowering (snižování cholesterolu v krvi). Margarín se zpočátku prodával jen v lékárnách. Tomu odpovídalo z dnešního pohledu trochu netypické, až staromódní balení. V běžných obchodech byl k dostání až o dva roky později.
Becel za hranice Evropy
V roce 1978 překračuje Becel hranice Evropy a stává se prvním margarínem na kanadském trhu, který neobsahuje částečně ztužené tuky. Značka Becel však není zavedena na všech trzích. Například ve Spojených státech se prodávají výrobky stejného nebo velmi podobného složení pod značkou Promise.
Podobně jako vedle sebe existují v sousedících státech (Kanada a USA) dvě značky pro výrobky stejného složení, je tomu i v Evropě. V Německu, Rakousku a Holandsku se prodává Becel, v České republice, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku zase Flora.
Flora v České republice
Do České republiky přicestovala značka Flora v roce 1995. Výroba byla zahájena v Povltavských tukových závodech v Nelahozevsi. Příchod rostlinného tuku Flora na tuzemský trh znamenal skutečnou revoluci v použitých výrobních technologiích. Byl to výrobek, který nastolil nový trend pro celou kategorii margarínů – nepoužívání částečně ztužených tuků ve výrobě. Podobně jako Becel v Holandsku v šedesátých letech vypadala i původní Flora z hlediska designu jinak než ta současná. Možná si někdo ještě vzpomene na bílou krabičku, která je z dnešního pohledu rovněž trochu staromódní.
Brzy následovaly i další produkty vyráběné bez použití částečně ztužených tuků a Česká republika byla skutečným průkopníkem v zavádění nových výrobních technologií v celém tukovém průmyslu napříč jednotlivými výrobními podniky. V porovnání s ostatními zeměmi střední a východní Evropy se podařilo zbavit tuzemský trh transmastných kyselin v kategorii margarínů a roztíratelných tuků až na malé výjimky nepříliš rozšířených výrobků z dovozu. Tato situace přetrvává dodnes. Naprostá většina margarínů na českém trhu neobsahuje částečně ztužené tuky a obsah transmastných kyselin v roztíratelných tucích je nižší než v másle.
Značka Flora však není charakteristická pouze tím, že od počátku neobsahuje částečně ztužené tuky. Má i další výhody oproti jiným výrobkům na trhu. Flora vždy měla vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin. Značka průběžně sleduje moderní poznatky a související výživové trendy. Během let se ve výrobku zvyšoval podíl omega 3 polynenasycených mastných kyselin, které jsou v běžné populaci konzumovány v malé míře. Dnešní receptura nabízí vyvážené složení omega 6 a omega 3 mastných kyselin.
Všechny výrobky Flora jsou upravovány podle nejnovějších vědeckých poznatků. Díky obsahu omega 3 (kyselina alfa-linolenová) a omega 6 (kyselina linolová) mastných kyselin pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi. Příznivého účinku dosáhnete při denním příjmu 2 g kyseliny alfa-linolenové a 10 g kyseliny linolové. Obvyklá denní konzumace 20 g rostlinného tuku Flora přispívá k tomuto doporučení významnou měrou. Je potom mnohem snazší doplnit chybějící denní množství těchto prospěšných mastných kyselin z jiných zdrojů potravin v duchu zásad pestré vyvážené stravy a zdravého životního stylu. Pokud jsou výrobky Flora konzumovány místo živočišných tuků, pak díky nahrazení nasycených mastných kyselin nenasycenými hladinu cholesterolu snižují.